Renovera golvet - guide från kunnig golvläggare i Dalarnas län

Du behöver inte alltid byta ut ditt golv för att förnya ditt hem utan en renovering räcker gott och väl. Ett välskött golv kan hålla i flera år vilket är positivt ur en miljösynpunkt. Har du ett massivt trägolv kan det till exempel räcka med att behandla själva golvytan för att förlänga livet på golvet och se till att det kan gå i arv i generationer. Har du ett äldre hus med trägolv så kan det ha blivit slitet eller uppkommit småskador, varpå du behöver slipa det ordentligt innan du fortsätter renoveringen.

Vikten av rätt ytbehandling

En ytbehandling gör ditt golv mer tåligt och det finns flertalet olika oljor med olika egenskaper. Vi golvläggare i Borlänge har bra kunskap om vilken ytbehandling som gör sig bäst på vilket golv. Att välja lack i hall och kök lockar många då det tål väta bättre men i övriga rum kan du satsa på olja för ett mer naturligt utseende. Idag finns det både matt lack och pigmenterade oljor så det är lätt att känna sig förvirrad bland alla val. 

Vårt golvföretag i Borlänge hjälper dig gärna! 

Du kan även behandla ditt golv med såpa vilket över tid ger en smutstålig yta. Något som också är viktigt att tänka på när du renoverar trägolv är att solens UV-ljus färgar golvet och beroende på hur rummet är möblerat och var solen skiner in kan golvet färgas ojämnt. Då kan ett UV-beständigt ytskikt vara väl värt att satsa på för att undvika en ny renovering efter några år. Det är viktigt att välja en golvbehandling som fungerar i vardagen. Om den till exempel kräver mycket rengöring och regelbundna behandlingar så är det viktigt att veta det på förhand så du kan ta ställning till om det är värt det eller inte. 

Gömda trägolv och dess livslängd

I många fall kanske du har ett rum med linoleumgolv eller en plastmatta som du vill renovera. Normalt går det fräscha upp utseendet på just den typen av golv men om du bor i ett äldre hus kan du också undersöka om det ligger ett brädgolv under det befintliga golvet. De här gamla trägolven består ofta av smalare plankor som förr i tiden inte ansågs så fina. Idag är de dock väldigt omtyckta så det kan vara värt att ta en titt under linoleum- eller plastgolvet och besluta om du vill fräscha upp det genom en renovering.

Livslängden på ett golv avgörs av kvaliteten

Tunnare golv som till exempel laminatgolv, plastmattor eller korkmattor kan inte slipas och i de fallen får du istället lägga en skyddande och stark ytbehandling alternativt byta ut golvet. Är det ett gediget trä- eller parkettgolv där materialet är detsamma genom hela ytan så kan det renoveras genom slipning och ytbehandling. För att bibehålla golvets livslängd är rätt rengöring av stor vikt; se till att välja rätt sort, då fel rengöringsmedel kan skada ytbehandlingen och golvet. Ett exempel är att du riskerar att tvätta bort oljan ur ett oljat golv.

Din vision - vår kunskap

Du kan göra mycket med de golv du redan har och med en renovering och lite extra kunskap kan de bli som nya. Titta på vad för sorts golv du har, hur du vill att de ska se ut och om det krävs mycket underhåll eller inte. Väljer du att se över golven där hemma och tar beslutet att ge dem ett lyft, så finns vi här för att bistå med den hjälp och extra kunskap som kan behövas. Kontakta oss gärna genom formulären här på hemsidan för rådgivning och mer information om våra golvtjänster som vi kan bistå med.